De premie van een uitvaartverzekering kan uiteenlopen. Afhankelijk van hoe lang je betaalt en welke wensen je hebt. Je kunt besparen op deze verzekering maar welke keuzes moet je dan maken?

Geen uitvaartverzekering

De makkelijkste besparing is altijd om er gewoon geen geld aan uit te geven. Je ontkomt er echter niet aan dat je ooit dood zult gaan. En iemand moet daarna je uitvaart betalen. In feite verzeker je met een uitvaartverzekering eigenlijk meer je nabestaanden ervan dat zij een goed afscheid van je kunnen nemen zonder dat ze op kosten worden gejaagd.

Daarom is het geld dat je uitgeeft aan een uitvaartverzekering een veiligere keuze dan voor een verzekering waarvan je niet weet of je hem ooit nodig gaat hebben. Daarbij kost een uitvaart al snel duizenden euro’s. Heb je zelf geen gevulde spaarpot om een uitvaart van je spaargeld te kunnen bekostigen? Dan is het verstandig om toch een uitvaartverzekering af te sluiten.

Kosten besparen op de uitvaart

Heb je het besluit genomen voor een uitvaartverzekering te kiezen? Kijk dan kritisch naar wat je wensen voor je uitvaart zijn. Je kunt het zo simpel houden of gek maken als je zelf wilt. Ook de kosten die hieraan verbonden zijn stijgen of dalen dan mee. Een aantal tips om de uitvaart simpeler en goedkoper te maken zijn:

  • Kies voor cremeren in plaats van begraven. Dit levert direct een besparing op omdat cremeren goedkoper is.
  • Kies je toch voor begraven? Deel een graf met familie. Dit scheelt in de grafrechtkosten.
  • Gekozen voor crematie? Kies voor verstrooien in plaats van het bijzetten van een urn.
  • Laat je thuis opbaren. Dit scheelt in de kosten van het afhuren van een rouwcentrum.
  • Stuur de rouwkaarten digitaal.
  • Plaats geen rouwadvertentie.

Er zijn nog veel meer besparingen te bedenken. Op de site van uitvaartverzekeraars is meestal een rekenprogramma te vinden waar jij je wensen in kunt vullen en inzichtelijk krijgt welke kosten aan jouw wensen verbonden zijn. Zo kun je snel zien waar je op kunt besparen.

Geen uitvaart

Vind je een uitvaart helemaal niet belangrijk? Dan kun je er altijd nog voor kiezen je lichaam na de dood aan de wetenschap te schenken. Steeds meer mensen kiezen hier voor. Zelfs zoveel dat er de laatste jaren steeds vaker een opnamestop is op het aannemen van de lichamen door ziekenhuizen.