Als je een autoverzekering afsluit terwijl je altijd een leaseauto hebt gehad kan dat nogal wat vragen oproepen. Mag je bijvoorbeeld je schadevrije jaren wel meenemen? En hoe bewijs je die? In dit artikel leggen we je er meer over uit.

Officieel bouw je alleen schadevrije jaren op als je een autoverzekering op je eigen naam hebt. Bij een leaseauto is dat bijna nooit zo. De auto is immers van de leasemaatschappij en jij of je baas least de auto alleen maar. Toch zijn er tegenwoordig mogelijkheden om de schadevrije jaren van een leaseauto te gebruiken als je weer een privéauto gaat rijden.

Om je schadevrije jaren van de leaseauto te kunnen gebruiken op een privé verzekering heb je een verklaring nodig. Dit wordt vaak een leaseverklaring genoemd en kun je opvragen bij de leasemaatschappij.  Let er op dat jouw naam als bestuurder op de verklaring staat. Kijk ook goed of de volledige leaseperiode er op staat (en niet alleen je laatste auto) en natuurlijk of en wat voor schades er zijn geweest.

Kijk ook goed wat er op die verklaring staat. Bij een leaseauto wordt immers ieder krasje en deukje hersteld. Schades die je met een privé auto waarschijnlijk nooit had geclaimd. Vaak staan er dus meer schades op dan je misschien zou verwachten en krijg je minder of geen schadevrije jaren. De autoverzekeraar bepaalt namelijk aan de hand van de schades die op de verklaring staan hoeveel schadevrije jaren ze je kunnen geven.

Niet alle verzekeraars geven schadevrije jaren op basis van een leaseverklaring. Soms moet je gewoon weer op nul beginnen. Gelukkig is het bij de meeste verzekeraars tegenwoordig geen probleem meer, maar vraag het wel vooraf even na.