Je hebt een reis geboekt, maar dan blijkt dat er op je vakantiebestemming iets aan de hand is. Bijvoorbeeld een overstroming, uitbraak van een ziekte of een andere gevaarlijke situatie. Als er dan geen negatief reisadvies wordt afgegeven, kun je niet kosteloos omboeken of annuleren. Je hebt dan dus niets aan je reisverzekering.
Dat gaat nu veranderen. Onlangs bepaalde de kantonrechter in Tiel dat je als reiziger recht hebt op teruggave of kwijtschelding van je reissom als er reële bedreiging is van je veiligheid of gezondheid. Hiervoor hoeft dus niet per se een negatief reisadvies te worden afgegeven.

Deze uitspraak kwam tot stand naar aanleiding van een zaak die twee ANWB-leden hadden aangespannen. Zij hadden in augustus 2010 een reis naar Rusland geboekt, maar er was toen sprake van ernstige smogvorming en luchtvervuiling rond Moskou. Desondanks was er geen negatief reisadvies afgegeven. De reisorganisator liet de reis doorgaan, maar met aangepast programma. Aan het verzoek van de reizigers om de reis om te boeken werd niet voldaan. De reisorganisatie weigerde vervolgens voor de kosten van de annulering op te draaien. De desbetreffende familie was de reissom voor een groot deel kwijt. De Geschillencommissie Reizen stelde de familie in het ongelijk, waarna de ANWB de zaak aan de rechter voorlegde.

Aanpassing per 1 april 2012

Per 1 april 2012 worden de voorwaarden van de ANVR al op dit punt aangepast. Passagiers kunnen vanaf dan ook bij een uitkeringsvatbare situatie hun reis binnen 30 dagen voor vertrek kosteloos annuleren of omboeken. Nu is dat alleen mogelijk als er een negatief reisadvies is.