De lage premie autoverzekering kan bij de autoverzekeraars op den duur tot financiële problemen leiden. De Nederlandsche Bank heeft onderzocht wat de financiële mogelijkheden zijn van de verzekeringsmaatschappijen en die blijken niet al te rooskleurig te zijn. Indien de lage premie autoverzekering niet zal stijgen, dan kunnen de autoverzekeraars in de financiële problemen komen.

Twaalf verzekeraars

Uit het onderzoek van de Nederlandsche Bank is gebleken dat het om 12 verzekeringsmaatschappijen gaat, waarvan de financiële toekomst niet al te rooskleurig is indien de premie voor het verzekeren van de auto niet verhoogd zal worden. Het grootste deel van deze verzekeringsmaatschappijen betreft de zogenaamde internetverzekeraars. Volgens de toezichthouder wordt er op structurele wijze een te lage premie berekend met alle gevaren van dien. De verzekeraars zijn inmiddels al benaderd en een tweetal verzekeringsmaatschappijen heeft daarop meteen al actie ondernomen om financiële problemen te voorkomen.

Prijzenslag

De afgelopen jaren zijn er een aantal nieuwkomers bijgekomen met scherpe verzekeringspremies voor het verzekeren van de auto. Hierdoor is er als het ware een prijzenslag ontstaan tussen de verschillende autoverzekeraars. Het onderzoek is uitgevoerd, omdat bleek dat er signalen waren dat de kasreserves mogelijk onvoldoende waren als er schadeclaims zouden worden ingediend. De autoverzekeraar Ineas is in de maand augustus van 2010 al over de kop gegaan. De lage premie autoverzekering is goed voor de consument, maar er wordt nu niet uitgesloten dat de verzekeringspremies voor dit product zullen stijgen. Vorig jaar is de gemiddelde autopremie nog gedaald en het is dus maar de vraag of deze tendens zich voort zal zetten.

PolisvoorwaardenKlant cijferMeer..Premie
1.InsharedInshared8,5informatieautoverzekering Inshared
2.OHRAOHRA8,6informatieautoverzekering OHRA
3.FBTOFBTO9informatieautoverzekering FBTO
4.Centraal Beheer AchmeaCentraal Beheer Achmea8,6informatieautoverzekering Centraal Beheer Achmea
5.ZelfZelf6informatieautoverzekering Zelf
6.DitzoDitzo8informatieautoverzekering Ditzo
7.NationaleNationale8,4informatieautoverzekering Nationale
8.AllSecurAllSecur8,1informatieautoverzekering AllSecur
9.univeunive8,5informatieautoverzekering unive
10.AutoWeekAutoWeek7,6informatieautoverzekering AutoWeek
11.anwbanwb8,7informatieautoverzekering ANWB