Bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering dekt een grote meerderheid van de overstappers (69 procent) zijn zorgkosten met een natura basisverzekering. Vorig jaar was dit nog een minderheid, namelijk 40 procent. Dit stelt vergelijkingssite Pricewise.nl aan de hand van alle bij hen afgesloten zorgverzekeringen. Consumenten nemen genoegen met minder keuzevrijheid dan bij een restitutie zorgverzekering. De populariteit van een dergelijke verzekering, met dus een ruimere keuzevrijheid, gaat met 19 procent verder achteruit. (bedroeg 34 procent in 2014). In slechts 12 procent van de gevallen kiezen mensen voor de beperkte keuzevrijheid van een budget of selectieve zorgverzekering (tegen 26 procent vorig jaar).

Naturapolis populairder dan restitutiepolis

Wat is beter; een naturapolis of restitutiepolis? “Het lijkt er sterk op dat switchers steeds nauwkeuriger afwegen wat ze wel en niet precies nodig denken te hebben voor hun persoonlijke gezondheidzorg”, reageert directeur Hans de Kok van Pricewise. “Een goede naturapolis heeft voor veel verzekerden soms vrijwel dezelfde keuzevrijheid als de restitutieverzekering, die in veel gevallen ook niet alle zorgkosten volledig dekt. De restitutiepolis lijkt langzamerhand een beetje op zijn retour, althans onder overstappers.”

Meer weten over een zorgverzekering? Sluit direct online een zorgverzekering af bij Zorgverzekeringvergelijken.com of start met vergelijken op Zorgverzekering vergelijken. U kunt in elk geval nog tot het einde van het jaar een nieuwe zorgverzekering afsluiten.