Een consument moet blijven opletten als hij niet teveel geld over de balk wil gooien. Nederland is een goed verzekerd land; bijna geen land ter wereld heeft zulk goed verzekerden als in Nederland. Terecht kan de vraag gesteld worden; zijn alle verzekeringen die ik heb afgesloten, eigenlijk wel nodig?

Het Nibud geeft een goed overzicht van welke verzekeringen echt nodig zijn, en welke verzekeringen je ook prima zonder kan.

Noodzakelijke verzekeringen zijn;
Ziektekostenverzekering
Aansprakelijkheidsverzekering particulieren
Inboedelverzekering
Opstalverzekering
Autoverzekering

Andere verzekeringen zijn leuk om te hebben, maar niet noodzakelijk. Denk aan een reisverzekering, een huisdierenverzekering of een overlijdensrisicoverzekering.

Hoe kan je slim omgaan met je verzekeringen? Bekijk na ontvangst van de jaarnota van je verzekering eens of het niet goedkoper kan. Bekijk op diverse vergelijkingswebsites hoeveel andere aanbieders rekenen voor dezelfde dekking. Je kan vervolgens zien hoeveel besparing overstappen oplevert. Wil je toch bij je huidige verzekeraar blijven? Bel ze dan, en leg het dilemma voor. Soms is je verzekeraar genegen om je alsnog een bijzondere korting te geven, als het alternatief overstappen naar een ander is.