In de toekomst zal je verzekering steeds vaker via een smart contract verlopen. Wat is een smart contract verzekering? In verzekeringenland wordt er steeds meer gebruik gemaakt van zogeheten ‘smart contracts’. Het verschil tussen een traditioneel contract en een smart contract is dat een smart contract een in codetaal geschreven overeenkomst is. Een smart contract gaat automatisch van kracht wanneer er aan bepaalde omstandigheden wordt voldaan. Bijvoorbeeld als Kees een specifiek bedrag overmaakt aan Jan, wordt de auto van Jan automatisch overgeschreven naar Kees.
In tegenstelling tot een traditioneel contract waar de RDW nog nodig is om de overdracht van de auto te bevestigen en te registreren hoeft er bij een smart contract geen derde partij betrokken te worden die ervoor zorgt dat alles eerlijk verloopt.

Smart contracts werken op basis van geschreven computercodes waarbij gebruik wordt gemaakt van de blockchain technologie. De derde partij die fraude en manipulatie zou moet voorkomen wordt bij smart contract vervangen door meerdere computers die alles wat er op de zogeheten ‘chain’ gebeurd verifiëren.

Ook al gaan we steeds meer over op smart contracts, het blijft gelukkig nog steeds mogelijk om te besparen op je verzekering. De belangrijkste tip om te besparen is het jaarlijks vergelijken van je verzekeringscontract met andere aanbieders. Online via speciale vergelijkingssites kun je heel eenvoudig en snel de verzekering vinden die het beste bij jouw wensen past en voor jou het voordeligst is.