Tegenwoordig hebben heel veel mensen een Tablet PC. En die zijn niet goedkoop, ze kosten al snel euro 400 tot euro 600. Maar hoe zit het eigenlijk met de verzekering? Valt deze electronica-apparatuur onder de inboedelverzekering?

Een tablet is qua kwetsbaarheid te vergelijken met een smartphone; het is een mobiel apparaat dat je dus vaak met je meedraagt. Hierdoor is de kans een stuk groter dat de tablet op de grond valt, dat er een vloeistof op terecht komt of dat deze gesloten wordt. Er zijn specifieke verzekeringen voor tablets maar het is ook de moeite waard om je huidige verzekeringen eens door te pluizen zodat je kunt zien of het apparaat misschien al verzekerd is.

Inboedelverzekering

Een tablet kan al verzekerd zijn middels bijvoorbeeld je inboedelverzekering. Het is de moeite waard om de polis goed door te nemen zodat je op de hoogte bent van de voorwaarden. Zo kan een tablet verzekerd zijn wanneer er binnenshuis iets mee gebeurd maar is dit vaak wel tot een bepaald bedrag en moet je natuurlijk de aankoop kunnen bewijzen. Niet alle verzekeringen laten de tablet of smartphone binnen de voorwaarden vallen en gezien de populariteit van de apparaten hebben sommige verzekeraars de voorwaarden aangepast zodat de tablet niet automatisch meeverzekerd is.

Kostbaarhedenverzekering

Veel verzekeraars bieden een extra mogelijkheid om kostbaarheden te verzekeren. De zogenaamde kostbaarhedenverzekering is een uitbreiding van je huidige pakket en dekt schade aan of verlies en diefstal van kostbare bezittingen. Er zijn verzekeraars die een complete kostbaarhedenverzekering aanbieden waar alle kostbare producten in huis onder vallen en er zijn verzekeraars die een specifieke verzekering aanbieden.

Zo biedt ABN-AMRO de mogelijkheid om een PC verzekering af te sluiten. Voor een paar euro per maand kun je al je mobiele apparatuur en je PC plus randapparatuur laten verzekeren. ING biedt de kostbaarhedenverzekering als uitbreiding van de inboedelverzekering. Centraal Beheer laat de schade aan een tablet binnenshuis vallen binnen de inboedelverzekering maar voor schade buitenshuis moet een extra pakket afgesloten worden.

Check goed bij je huidige verzekeraar wat de mogelijkheden zijn om jouw tablet onder een bepaalde kostbaarhedenverzekering te laten vallen. Daarbij is de premie die je per maand betaalt van belang maar ook het maximaal verzekerde bedrag en het eigen risico.

Reisverzekering

Als je een tablet hebt dan is de kans groot dat je er helemaal aan verslaafd bent en dus je tablet ook mee wilt nemen op vakantie. Hou er rekening mee dat het apparaat dan in principe niet meer binnen je inboedelverzekering valt. Sommige verzekeraars bieden een extra pakket voor kostbaarheden buitenshuis (zoals Centraal Beheer als hierboven besproken) en andere verzekeraars verlangen een specifieke reisverzekering. Bij het afsluiten van een extra verzekering voor je elektronica wanneer je op vakantie gaat is het belangrijk de voorwaarden goed te lezen. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat 92 procent van de verzekeraars geen volledige vergoeding uitkeert wanneer je je smartphone of tablet verliest of wanneer deze gestolen wordt. 70 procent van de verzekeraars keert zelfs maximaal 300 euro uit en dat is zuur wanneer je 600 euro voor je tablet betaald hebt.

tablet onderwegJe tablet verzekeren: Hoe werkt het en is het nodig?

Specifieke tablet verzekering

Naast alle hierboven genoemde mogelijkheden om je tablet te verzekeren zijn er ook een aantal maatschappijen die een specifieke tablet verzekering aanbieden. Een voorbeeld hiervan is CoverYou. Dit bedrijf biedt voor een klein bedrag per maand een complete verzekering voor je mobiele apparatuur. Het voordeel hiervan is dat nagenoeg alles onder de verzekering valt – dus ook waterschade, verlies en diefstal –  en dat de verzekering wereldwijd geldt, dus ook op reis. Wel betaal je een klein bedrag aan eigen risico.

Wel of niet verzekeren?

Als de tablet binnen je inboedelverzekering of een kostbaarhedenverzekering valt dan ben je automatisch verzekerd en heb je dus weinig om je zorgen over te maken. Wel is het verstandig om zeker te weten tot welk bedrag je verzekerd bent en wat de voorwaarden zijn. Mocht je geen verzekering hebben waar de tablet binnenvalt dan is het wellicht verstandig een extra verzekering te zoeken. Als je veel waarde aan je tablet hecht en er ook veel voor betaald hebt dan is het risico van schade of verlies te groot en is het aan te raden op zoek te gaan naar een van bovenstaande opties.