De vraag die veel mensen zichzelf stellen is hoe belangrijk het verzekeren van je uitvaart eigenlijk is. Immers zijn er ook alternatieven om ervoor te zorgen dat je nabestaanden niet financieel in de knel komen door jou overlijden. Er zijn ook rijke mensen die “genoeg achter de hand hebben” om de kosten van een mogelijke begrafenis of crematie daarmee af te dekken. Hoeveel mensen hebben eigenlijk een begrafenisverzekering, wat kost een begrafenis of crematie en wat zijn de verschillen?

Hoeveel mensen hebben een uitvaartverzekering?

In Nederland beschikten in 2013 ongeveer 60% van alle huishoudens over een uitvaartverzekering. Hoeveel mensen die werkelijk zijn is lastig te zeggen. Dit is met name omdat kinderen bij bijna alle grote verzekeraars automatisch zijn meeverzekerd. Deze hoeven slechts door de ouders te worden aangegeven bij de verzekeraar om in aanmerking te komen voor “bijschrijving” op de verzekering van hun ouders. Uit een onderzoek van TNS NIPO uit 2008 bleek eerder dat 71% van alle Nederlanders beschikt over een uitvaartverzekering.

Wat kost een begrafenis of crematie?

De kosten van een begrafenis liggen over het algemeen stukken hoger dan die van een crematie. Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat bij het begraven een aantal extra kostenposten komen kijken. Met name de kosten van de kist en de grafkosten zijn 2 grote posten. De hoogte van de kosten van de kist hangen af van de wensen van de overleden persoon. De grafkosten kunnen per begraafplaats flink uiteenlopen. Ben je jou eigen uitvaartwensen aan het inventariseren dan is het goed hier rekening mee te houden. Al met al moet je bij de kosten van een uitvaart rekening houden met een paar duizend euro aan kosten. Kortom: Dit zijn geen bedragen waar je je nabestaanden mee zou willen opzadelen.